Tennis
Padel
Tennis
Padel

Column - De gevoelige snaar - februari 2024

Tennisexpert Filip Dewulf kruipt voor ons in zijn pen in deze maandelijkse tenniscolumn! In zijn eigen carrière durfde hij al wel eens de bal misslaan, maar met ‘De gevoelige snaar' wil Filip Dewulf vooral kort op de bal spelen om het tenniswereldje te becommentariëren en, als het kan, een gevoelige snaar raken. Voor liefhebbers van waardeloze weetjes en wazige woordspelingen. En van tennis, de (zogezegd) mooiste sport ter wereld natuurlijk!

Enjoy!

Belgische trots (06/02/2024)

Italië, Australië, Groot-Brittannië, Spanje, Frankrijk, Chili, Finland, Nederland, Canada, Brazilië, Argentinië, Tsjechië, Duitsland, Slovakije, Amerika én België! Dat zijn de zestien landen die van 10 tot en met 15 september de groepsfase van de Davis Cup Finals – de speelsteden Manchester, Split, Valencia en Bologna worden genoemd – zullen proberen door te komen om zich bij de beste acht naties te kwalificeren, en zo de eindfase te betwisten. Daar hoort een welgemeende ‘hoera!’ bij in deze, voor het Belgische mannentennis, niet geheel vrolijke tijden. Het stuntje – Kroatië moest het zonder Coric en Gojo stellen – van onze jongens onder aanvoering van de vooralsnog ongeslagen kapitein Steve Darcis verdient wat weerklank. 
Vooral omdat Kroatië niet alleen tweevoudig Davis Cup-winnaar is en nummer zes op de wereldranglijst – België staat zeventiende – maar ook omdat het van 2017 geleden is dat ze nog eens een thuiswedstrijd hadden verloren. Bovendien telt het land nog altijd de ex-nummer drie van de wereld en voormalig US Open-winnaar (Marin Cilic) in de rangen, alsmede een zéér sterk dubbelpaar (Dodig-Pavic) en een aanstormende hardhitter onder de naam Duje Adjukovic. Wat Zizou Bergs en toptandem Sander Gillé en Joran Vliegen klaarspeelden afgelopen weekend was dus werk van de bovenste plank. Zonder zelf over de grootste dosis vertrouwen te beschikken, hielden ze toch het geloof in eigen kunnen en op een goede afloop. Hun reacties na moeilijk momenten – Gillé-Vliegen verloren de eerste set kansloos terwijl Bergs twee matchpunten zag mislopen in de beslissende match – waren tekenend. Ondanks de soms irritante sfeer hielden ze het hoofd koel en het tennis clean. Voor alle drie de Limburgers kan deze teamzege een persoonlijke boost betekenen en zorgen voor een positieve flow in hun eigen carrière. 

Vooral een beresterke Bergs gaf toe dat hij de laatste tijd wat ‘demonen’ heeft moeten temmen. Zijn fysieke problemen in Melbourne en Louvain-la-Neuve speelden hem parten op de baan en in zijn hoofd. Zonder dat hij helemaal in detail trad – Bergs verliest veel natrium door zijn overvloedig zweten – lijkt hij dat obstakel toch uit de weg geruimd te hebben. Het moet gezegd dat de Peltenaar meer maturiteit toonde dan in de voorgaande jaren/maanden/weken. Geen dommige  fouten/beslissingen op de belangrijke momenten en geen al te grote, energievretende gebaren bij een voorsprong. In de plaats heeft hij het hoofd erbij gehouden, heel goed geserveerd – 233km/u! – en de juiste dingen gedaan op het juiste moment. Makkelijk zat! De teamomkadering, met ook een goede coach naast hem op de bank, helpt natuurlijk om het kopje lucide te houden. Wij, en Bergs ook waarschijnlijk, kunnen niet wachten om hem dat ook te zien tonen op het ATP-circuit. “Ik voelde dat ik mentaal en tennistiek klaar was om twee wedstrijden te winnen”, aldus de nieuwe Belgische nummer één. “Fysiek lijken we uitgedokterd te hebben wat er fout was, waardoor we nu grote stappen gaan kunnen zetten.

Ik vond hem deze week indrukwekkend kalm”, beaamde Darcis. “Dit gaat hem goed doen voor de rest van het seizoen.” Deze overwinning moet goed doen voor het hele Belgische mannentennis. Wetende dat er later op het jaar nog een fijne en interessante verplaatsing in het verschiet ligt, kan iedereen (quid David Goffin?) een beetje opzwepen om erbij te zijn of met een betere ranking aan te treden. “Wij hebben geen enorme kampioenen op dit moment”, aldus Darcis. “Maar wel spelers met een groot hart. In België hebben we het er soms moeilijk mee om zo’n overwinning als dit weekend naar waarde te schatten. Maar ik ben superfier op het hele team.” Trots. Een gevoel dat we dit jaar graag wat meer zouden willen ophalen. Laat u daarom maar gaan, jongens. Wij zijn klaar voor (nog) meer succes!  

Hrvatska (02/02/2024)

Een maand geleden kregen wij op X (ex-Twitter) een melding dat iemand de tweet van Gerard Piqué had geliket. In deze tweet diende de voormalige FC Barcelona-voetballer, voormalige echtgenoot van Shakira en voormalige verlosser van de Davis Cup, ons van antwoord nadat wij een foto de wereld hadden ingestuurd van de quasi lege tribunes in de Caja Magica van Madrid net voor de ontmoeting tussen België en Colombia. We spreken over… 2018! Om maar te zeggen dat die tweet is uitgegroeid tot een XXL-berichtje en dat de Davis Cup nog steeds heel wat tennisharten beroert. Maar wat Piqué indertijd voor ogen had – ervoor zorgen dat de toppers altijd van de partij zijn en ze daarom op één locatie verzamelen in een poging om de Davis Cup op te waarderen – is nog steeds niet helemaal van de grond geraakt. Voor het duel Kroatië – België van dit weekend in Varazdin doen Borna Coric, Borna Gojo (blessure) en David Goffin bijvoorbeeld niet mee. Dat zijn geen wereldvedetten (meer), maar wel spraakmakende namen die hun persoonlijke carrière verkiezen boven het vaderland. In een druk jaar en een moeilijk moment van hun tennisbestaan ergens begrijpelijk, maar het toont ook aan dat het een ingewikkelde zaak blijft om die landencompetitie nieuw leven in te blazen. Dat wil allemaal natuurlijk niet zeggen dat de wedstrijd van morgen en overmorgen niet van belang is. Integendeel!
 
Het Belgische mannentennis heeft nood aan een resultaat. Voor het eerst in bijna 30 jaar staat er geen enkele landgenoot meer in de top 100 en dat meet zich ook af aan de mediabelangstelling. Deze kwalificatiewedstrijd voor de eindfase van de Davis Cup zal dan wel via livestream te volgen zijn op Sporza en Auvio (RTBF), maar verder is er amper één vertegenwoordiger van de Belgische pers aanwezig in Kroatië. Een succesje, en dus een plaatsing voor die finalefase, zou op zijn minst al een opsteker zijn. Ook voor de spelers individueel. Zizou Bergs, die zaterdag opent tegen Marin Cilic, kan zijn status van Belgische nummer één kracht bijzetten en vertrouwen tanken (in zijn geest én lichaam). Joris De Loore, die speelt tegen de finalist van de challenger in Quimper, Duje Ajdukovic, kan ook wel wat overwinningen gebruiken na een moeizame seizoenstart. Hetzelfde geldt voor de dubbeljongens Sander Gillé en Joran Vliegen die hun vroege finale in Hong Kong niet konden doortrekken op de Australian Open. Winst tegen het gerenommeerde duo Dodig-Pavic zou een geweldige moraalbooster zijn. Kapitein Steve Darcis weet wat gedaan: “Door het wegvallen van enkele spelers is het duel evenwichtiger geworden. Ze hebben een grandslamwinnaar op de baan staan (Cilic - US Open 2014) en hun eerste speler is beter geklasseerd dan onze twee jongens. Dat maakt hen toch lichtjes favoriet. Deze ontmoeting is hyperbelangrijk voor de federatie en de spelers. Dat ontneemt ons toch wel wat druk en behoedt ons van een nieuwe barragewedstrijd. Het financiële plaatje telt natuurlijk ook mee. Het kost uiteindelijk handenvol geld om die duels te organiseren en de federatie zou maar wat blij zijn met wat extra prijzengeld.” 

Wij hebben altijd een zwak gehad voor ‘Hrvatska’. Dat dateert nog van de tijd dat we het tornooi van Zagreb speelden en onze kledijsponsor Lotto ook het tornooi steunde. Wij werden door de Kroatische vertegenwoordiger van het Italiaanse kledingmerk meegetroond naar een lokale sportwinkel om wat handtekeningen te zetten en kregen als uitbetaling dat prachtige geblokte voetbalshirt van de Kroatische nationale ploeg (ook Lotto indertijd). Een souvenir dat we lang hebben gekoesterd, net zoals de drie kussen van mevrouw Goran Ivanisevic die we later die week ontvingen na het behalen van de eerste tombolaprijs tijdens de Players Night. Een triomf op Kroatische bodem tegen de dubbele saladeschaalbezitter zou de Belgen ook het hele seizoen lang kunnen koesteren. Zet u morgen en overmorgen daarom maar voor de computer en zend die positieve vibes richting Varazdin, om zo te helpen een kentering in gang te steken en de Belgen (individueel en als ploeg) een kickstart te geven. En hopelijk zit Hrvatska dan op zondagavond in de ratska.