Tennis
Padel
Tennis
Padel

DMARC instellingen voor je club e-mails

Zorg ervoor dat jouw e-mails uit Elit aankomen bij de ontvangers en maak gebruik van ons aanbod!

Via Elit 2.0 worden er e-mails gestuurd vanuit het e-mailadres van de club voor o.a. abonnementen, lessen & stages, uitnodigingsmails interclub en sinds kort ook binnen de tornooimodule. Wil je dat deze mails aankomen bij de ontvangers is het zeer belangrijk om onderstaande stappen te doorlopen. Deze stappen zijn nodig omdat meer en meer bedrijven en mailproviders strenger worden in het aanvaarden van mails. Zo zullen Yahoo en Gmail binnenkort enkel nog mails aanvaarden die volledig geautoriseerd zijn, dit wil zeggen waar in het domein SPF/DKIM en DMARC zijn geconfigureerd. Op deze pagina vind je daarover meer informatie en het aanbod van Tennis en Padel Vlaanderen om een abonnement te nemen bij DMARC aan een heel voordelige prijs!

Deze stappen moet je doorlopen:

 
 1. Zorg dat je enkel nog via een domein, gerelateerd aan je club/organisatie, mailt (dus niet meer via bv. tennisenpadelclub@telenet.be).
  • Heb je nog geen domeinnaam? Registreer er dan zeker één.
  • Heb je al wel een domeinnaam, maar is er nog geen mailadres aan gekoppeld? Breng dit dan zo snel mogelijk in orde.
  • Voeg enkel nog e-mailadressen toe in Elit 2.0 die gekoppeld zijn aan een domeinnaam. Binnenkort zal dit eveneens worden beperkt in Elit 2.0.
 2. Pas het SPF-record aan van je domein.
  • Hoe doe je dat? In de DNS-instellingen bij je domeinprovider (waar normaal gezien je website draait).
  • Wat is SPF? SPF staat voor Sender Policy Framework. Deze techniek zorgt ervoor dat een mail die verstuurd wordt vanuit Elit geautoriseerd is. Dit betekent dat jij door middel van SPF Elit moet aangeven als legitieme verzender. Elit verstuurt e-mails via Oracle, daarom moet de Oracle-server toegevoegd worden aan het SPF-record. 
   Deze regel moet toevoegd worden: v=spf1 include:eu.rp.oracleemaildelivery.com ~all
 3. Voeg het DKIM-record voor Elit toe aan je domein.
  • Hoe doe je dat? Ook in de DNS-instellingen bij je domeinprovider.
  • Wat is DKIM? DKIM staat voor DomainKeys Identified Mail en zorgt ervoor dat aan je mailings een digitale handtekening en een sleutel wordt toegevoegd. Jouw club/organisatie ‘onderschrijft’ daarmee dat de verstuurde mail ook daadwerkelijk uit naam van jouw organisatie is verstuurd.
  • Opgelet: clubs die reeds over een eigen domein beschikken, die ook gekend is in Elit, zullen in de loop van volgende week het DKIM-record in Elit kunnen terugvinden.
 4. Voeg een DMARC-record toe aan je domein.
  • Hoe doe je dat? Ook in de DNS-instellingen bij je domeinprovider.
  • Wat is DMARC? DMARC staat voor Domain-based Message Authentication, Reporting and Conformance. Worden er mails met jouw domeinnaam verstuurd zonder SPF en DKIM? Dan rapporteert DMARC dit aan je terug.
  • Waarom is die rapportage van DMARC nuttig? Zo kan je zien wie er uit jouw naam mailt en krijg je inzicht in wie – mogelijk – misbruik maakt van je domeinnaam. Daarnaast bekijkt de ontvangende mailserver wat er moet gebeuren met deze mailing. Afhankelijk hoe DMARC is ingesteld, wordt de verstuurde mail:
   • door de ontvangende mailserver geweigerd;
   • in quarantaine gezet; 
   • afgeleverd.

Exclusief aanbod voor een abonnement bij DMARC Advisor

DMARC instellen is iets waar er opvolging voor nodig is:
 • Je start met de instelling waarmee de mails worden afgeleverd.
 • Bovendien kan je een e-mailadres meegeven aan het DMARC-record waardoor je gedetailleerde rapporten in XML-formaat ontvangt.
Deze rapporten lezen en opvolgen is niet evident. Daarom heeft Tennis & Padel Vlaanderen met DMARC Advisor een samenwerking opgestart waarop je als club kan intekenen op een jaarabonnement.
 

Wat houdt het abonnement bij DMARC Advisor in?

 • een gedetailleerd inzicht in uitgaand e-mailverkeer;
 • de mogelijkheid om iedereen die jouw domein gebruikt (of misbruikt) te identificeren.
 • Mogelijkheid om stelselmatig de instellingen strenger maken zodat mails die verstuurd worden vanuit jouw applicaties enkel nog ontvangen worden van servers die je hebt toegevoegd.
 

Wat kost het abonnement bij DMARC ? 

Als je een abonnement neemt via Tennis en Padel Vlaanderen, betaal je slechts € 40 per jaar i.p.v. € 228. Een niet te missen aanbod dus.
Ga je graag in op het aanbod? Vul dan snel dit formulier in. Het abonnement zal jaarlijks door Tennis & Padel Vlaanderen aan jouw club/organisatie worden gefactureerd.

Ook belangrijk voor andere mailplatformen (Spotler, Microsoft 365,  ...)

Stap 2 en stap 3 zal je voor elke toepassing moeten instellen waarmee er vanuit jouw domein e-mails worden verstuurd.

Gebruik je ons mailplatform Spotler?
Heb je ook een clubaccount voor het mailingplatform Spotler om je nieuwsbrieven te versturen? Dan moet je SPF en DKIM ook instellen voor Spotler. Heb je DMARC al ingesteld voor een andere applicatie, dan is dit in orde. Jullie domeinbeheerder kan hier zeker mee verder helpen. Heb je daarover nog vragen of heb je niet de juiste informatie ontvangen? Mail naar elit@tennisenpadelvlaanderen.be.  

Gebruik je Microsoft 365?
Maak je ook gebruik van Microsoft 365? Dan zal je ook daar en DKIM-record moeten opvragen.

Aangezien dit om technische materie gaat, raden we je aan om contact op te nemen met de beheerder/bouwer van je website. Is er binnen de club iemand met voldoende IT-kennis, hoor dan zeker daar ook even!  Tennis & Padel Vlaanderen kan de clubs hier jammer genoeg niet verder in ondersteunen, daar het voor elke organisatie anders is en we geen toegang hebben tot jullie DNS-configuratie. 

Meer info?

Neem contact op via elit@tennisenpadelvlaanderen.be of 02 548 03 00.