Tennis
Padel
Tennis
Padel

Infrastructuurcongres voor clubs

Ontdek de toekomst van tennis- en padelinfrastructuur op zaterdag 24 februari in het Topsportcentrum te Wilrijk (Edegemsesteenweg 100). Het belooft een dag vol inspiratie, expertise en netwerkmogelijkheden te worden tijdens ons exclusieve infrastructuurcongres voor tennis- en padelclubs.

Dit congres is een combinatie van plenaire voordrachten door experten, tafelsessies rond specifieke topics, een praktijksessie gravelonderhoud en een standenbeurs met diverse technical suppliers, ruime netwerkingsmogelijkheden en Q&A-gelegenheid met de aanwezige sprekers/experten.

Plenaire sessies

 • Energierationalisatie: (10u-11u en 11u45 – 12u45)

  Het topsportcentrum tennis is erin geslaagd haar energieverbruik te halveren. Hoe werd dit bewerkstelligd? Experten ter zake verrijken de inzichten met de belangrijkste know-how over energierationalisatie via de bouwschil, technieken en energiewinning. Nu het moment om te investeren? Jazeker, gezien 1) de nieuwe context van de energiemarkt én 2) de opportuniteit van de sportnoodlening van de overheid aan 1% die nog loopt tot eind 2024.
 • Hedendaagse oplossingen voor padeloverkapping en -indoor (13u45 – 15u15)

  Meer en meer spelers wensen indoor of onder overkapping te spelen o.w.v. het comfort om zonder regen, zon of wind te kunnen padellen. De continuïteit voor tornooien en interclub is tevens beter, lessen kunnen in optimale omstandigheden doorgaan en je kan spelers nog beter aan je club binden. Veel clubs hebben dit begrepen en investeren in overkapping of indoor. Heb je ook plannen, volg dan de sessie van Christophe Verplanken, clubadviseur Tennis en Padel Vlaanderen en enkele technical suppliers en hun hedendaagse oplossingen!      

Praktijksessie

 • Dagelijks onderhoud gravelcourts (10u-12u en 13u30 – 15u15)

  Mos, putten of plasvorming op de gravelcourts? Loskomende belijning of een vastgekoekte toplaag? Het komt jullie allemaal bekend voor? En hoe pak je dit nu best aan? Erwin Scheepers (Scheepers Sportvelden) en Iwan ter Huurne (accommodatie-adviseur NL) geven via 2 sessies (een info- en een praktijkgedeelte) deskundige adviezen en praktische tips m.b.t. het dagelijks onderhoud van gravelcourts.

Tafelsessies

 • Omgevingsvergunning (10u – 10u45 en 11u45-12u30)

  Kan je beroep doen op het vrijstellingsbesluit om zonder omgevingsvergunning bestaande sportterreinen te vervangen door padelcourts? Moet voor een geluidsmuur, een (tijdelijke) overkapping of verlichtingspalen een omgevingsvergunning worden aangevraagd? Wat te doen bij een bezwaar of beroep van de buurt? Dit en nog andere belangrijke need-to-know’s worden toegelicht door advocaat Bart De Becker, omgevingsdeskundige in de sport.
   
 • Optimalisatie van/via terreinreservatie, lichtsturing en toegangscontrole (10u30 – 11u00 en 13u45-14u15)

  Wil je inzetten op energiebesparing en gebruiksgemak, kies dan voor een koppeling tussen de terreinreservatie, automatische lichtsturing en/of toegangscontrole. Wat zijn de tips en tricks om het reservatiesysteem zo efficiënt mogelijk in te stellen? Joannes Delputte licht alles toe en schetst ook op welke nieuwe features Tennis en Padel Vlaanderen in 2024 zal inzetten.
   
 • Verzekering van infrastructuur & medewerkers (11u45 – 12u15 en 13u45 – 14u15)

  Het glas van onze padelcourts en/of de netpaal breekt tijdens het spel: is dit verzekerd? Quid bij stormschade? Een nieuw terras aanleggen: zijn onze medewerkers (goed) verzekerd? Welke verzekeringen m.b.t. infrastructuur zijn aanbevolen, verplicht of reeds gedekt via Tennis en Padel Vlaanderen? Bart Hannes, expert sportverzekeringen Ethias, licht toe.
   
 • Onderhoud en renovatie padelcourts (12u15- 12u45)

  Zijn jouw terreinen picobello in orde? Hier en daar roest, vuile ramen of een laaghangend net? Misschien is jullie kunstgras aan vervanging toe. In deze sessie heel wat praktische tips en tricks van Christophe Verplanken, clubadviseur Tennis en Padel Vlaanderen en Iwan ter Huurne, accommodatie-adviseur NL, om de terreinen op jouw club mooi in orde te houden.
   
 • Vlaamse infrastructuursubsidies (14u15-14u45)

  Subsidies kunnen het verschil maken tussen het infrastructuurproject wel of niet aankunnen. Dirk Deldaele van Tennis en Padel Vlaanderen heeft reeds tal van projecten begeleid bij het indienen van een succesvol subsidiedossier. Welke zijn de belangrijkste voorwaarden en hoe kunnen deze worden getackeld? Wat kan worden geleerd van andere succesvolle dossiers?
   
 • Geluidsproblematiek padel, ken je rechten en plichten (14u45-15u15)

  De geluidsproblematiek van padel was reeds volop in de media. Buurtprotest heeft al tot sluiting van padelcourts geleid. Wat zijn de noodzakelijke inzichten om met deze problematiek om te gaan, vóór of na de courts zijn aangelegd? Dirk Deldaele, co-auteur van de betreffende code van goede praktijk, schetst de materie en hoe ermee om te gaan.

Al ingeschreven voor webinar vernieuwde tornooimodule in Elit 2.0? 

12 december 2023

De voorbije jaren is hard gewerkt aan het overzetten van alle Elit-modules naar Elit 2.0. Vanaf midden januari schakelen we ook voor tornooien volledig over naar de vernieuwde module in Elit 2.0.
 
De nieuwe module biedt extra functionaliteiten, waardoor je tornooiorganisatie nog vlotter zal verlopen en er nog meer mogelijkheden zijn. Op dinsdag 12 december om 19u30 stellen we de vernieuwde tornooimodule in Elit 2.0 voor aan alle clubs en tornooileiders tijdens een online webinar. We tellen al 700 inschrijvingen. Ben jij hier nog niet bij? Schrijf je nu in voor het webinar
 
Heb je na het webinar nog vragen of wens je extra begeleiding? Geen zorgen, ons team staat klaar om je extra te ondersteunen en zorgt ervoor dat je vlot aan de slag kan! 

Infotheek clubbestuurders

Alle documenten

Heb je nog vragen?

Neem contact op met onze helpdesk via: 
 • elit@tennisenpadelvlaanderen.be 
 • Werkdagen van 8u30-16u30: 02 548 03 00 
 • Dringende hulp nodig na de kantooruren? Werkdagen van 16u30-21u00 en weekend van 9u00-21u00: 02/548.03.16