Tennis
Padel
Tennis
Padel

FAQ's spelregels

Mag de bal op de bovenrand van de kooi botsen en erna terug in het veld?
De bal mag wanneer hij gebotst is de bovenrand van de kooi raken zonder een ander object te raken en erna terug in het veld komen/of uit het veld gaan. Opgelet: de bal mag niet nog een 2e keer botsen op het speelveld.
Mag ik de kooi zowel op mijn eigen als op de helft van de tegenstander aanraken?
De kooi op de eigen terreinhelft mag je aanraken. De kooi op de terreinhelft van de tegenstander niet.
Mag de bal een kooibescherming raken(kussens) en binnenvallen in het terrein?
De kooibescherming is onderdeel van het net of terrein, dus er mag verder gespeeld worden.
Mag ik altijd met mijn racket over het net komen om een punt te maken?
Bij een reguliere bal mag je de bal niet over het net raken om de bal terug te spelen. De enige momenten dat je toch met je racket over het net mag komen zijn deze: 
  • Als de bal terugkomt van je eigen achterwand.
  • Bij de doorzwaai, op voorwaarde dat je de bal raakt op je eigen speelhelft (en hij dus op jouw terreinhelft is op het moment van het balcontact)
  • Als de bal al gebotst is op jouw speelveld en erna met achterwaarts effect terug naar de kant van de tegenstanders gaat.
Mag ik de bal achter het net raken wanneer de bal terugkomt van de achterwand?
Wanneer de bal eerst op je eigen speelhelft botst en erna terugkeert naar de andere speelhelft, mag je het net overschrijden met je racket bij de balimpact. Let op: je lichaam of racket mag het net niet aanraken.
Mag een speler het net met zijn lichaam raken?
Wanneer de speler het net met zijn lichaam raakt, verliest de speler het punt. Dit is enkel als het punt nog bezig is.
Wat gebeurt er al de bal de netpaal raakt en binnenvalt?
Wanneer de bal de netpaal raakt, gaat het punt gewoon verder. De netpaal is een deel van het net. Let op: dit is enkel van toepassing als de netpalen IN het terrein staan zoals de voorschriften. Als de netpalen buiten het terrein staan, is een bal die de netpaal raakt out.
Is een opslag die eerste het glas raakt en erna botst in het opslagvlak toegestaan?
Een serve die eerst het glas raakt voor deze is gebotst in het opslagvak is een foutieve opslag. De bal moet eerst 1 keer botsen in het opslagvak om daarna tegen het glas te kunnen gaan.
Wat gebeurt er als de bal bij een opslag eerste het net raakt en nadien uit de kooi gaat?
Een netopslag die eerst in het opslagvak botst en dan de kooi verlaat, wordt enkel opnieuw gespeeld als het terrein een officiële uitloopzone (2m breed x 8m lang x 3m hoog en beschermingskussens) heeft. Als het terrein geen officiële uitloopzone heeft, is het een foute opslag.
Mag de opslag eerst de achterwand raken om erna de bal terug te spelen?
Bij de opslag mag je eerst de bal tegen de achterwand laten botsen na 1 keer gebotst te zijn in het opslagvak om erna de bal terug te spelen.
Moeten de 2 voeten op de grond staan bij de opslag?
Op het moment dat de speler de bal raakt bij de opslag moet er 1 voet contact hebben met de grond.
Moet het punt opnieuw gespeeld worden als de bal bij de 2de opslag het net raakt?
Wanneer een 2de opslag het net raakt en hierna botst in het opslagvak zonder het hek te raken, wordt de opslag opnieuw gespeeld. Gaat de bal na het raken van het net en 1 keer te botsen tegen het hek? Dan is het een dubbele fout.
Moeten we als ontvangend koppel achter de lijn staan bij de opslag of maakt dit niet uit?
Als ontvangend koppel mag je vrij kiezen waar je staat bij de opslag. In de meeste gevallen staat het ontvangend koppel wel achter de opslaglijn.
Is het een geldig punt als ik de bal met mijn hand raak en de bal over het net gaat?
Wanneer je de bal met de hand raakt, is dit een fout en gaat het punt naar de tegenstander.
Is de bal binnen of buiten wanneer de bal in de gleuf van het terrein en het glas valt?
Wanneer de bal in de gleuf van het terrein en het glas terechtkomt, kan je op 2 manieren zien of de bal binnen of buiten is.
  1. Komt de bal terug in een hoek met de grond groter dan 45°? Dan is de bal IN. Komt de bal terug in een hoek met de grond kleiner dan 45°? Dan is de bal OUT
  2. Heeft de bal na de bots in de gleuf een achterwaartse spin/slice? Dan is de bal IN. Als je de bal een 2de maal zou laten botsen, zal de bal ter plaatse blijven liggen of zelfs terug achterwaarts rollen. Heeft de bal na de bots in de gleuf een voorwaartse spin? Dan is de bal OUT. Als je de bal een 2de maal zou laten botsen, zal de bal verder doorrollen richting net.
Let op: als je nadat de bal in de gleuf botste toch verder speelt en de rally niet onderbreekt, dan wil dit zeggen dat je niet meer op de beslissing kan terugkomen en dat je de bal dus IN rekende. Je kan hier na het eindigen van de rally niet meer op terugkomen.

Bekijk hier een filmpje.
Mag ik in 1 padelslag een dubbelcontact hebben?
Wanneer de speler de bal 2 keer raakt (ook al is dit in 1 vloeiende beweging), is het een punt voor de tegenstander.
Mag de hand waarmee ik mijn racket vast heb de bal raken tijdens een rally of niet?
In geen geval mag je hand de bal raken tijdens de rally.
Wat gebeurt er als ik mijn racket naar de bal gooi en deze valt binnen? Mag dit ook zonder lintje?
Het koordje van je racket moet ALTIJD rond de pols bevestigd zijn. Wanneer je het racket gooit/loslaat uit de hand en deze de bal raakt en over het net gaat, is het een punt voor de tegenstander. Als je de bal raakt, moet je als speler in contact zijn met de bal via het racket.
Mag ik van slaghand veranderen tijdens de rally?
Tijdens de rally mag je van slaghand veranderen op voorwaarde dat 1 arm continue verbonden is met het koordje van de racket.
Wat gebeurt er als van de foute zijde geserveerd wordt, of als de foute speler serveert?
  • Indien een service per ongeluk van de verkeerde kant wordt gemaakt, zal de fout moeten worden gecorrigeerd zodra deze wordt ontdekt. Alle punten zijn geldig, maar met een fout bij de eerste service moet rekening worden gehouden.
  • Als een speler voor zijn beurt serveert, moet de speler die had moeten serveren, dit doen zodra de fout wordt ontdekt. Alle punten die vóór de fout zijn gewonnen, zijn geldig. Als er tot het moment van de fout één enkele servicefout is geweest, wordt deze niet in aanmerking genomen. In het geval dat het spel is beëindigd voordat de fout wordt ontdekt, blijft de volgorde van serveren zoals die is tot het einde van de set.
Waar kan ik het volledige padelreglement nalezen?
De regels kan je hier nalezen.