Tennis
Padel
Tennis
Padel

Tennisklassementen

Geef jij het beste van jezelf om een klassement te stijgen? Op deze pagina vind je meer informatie over de berekening van jouw klassement. Zo zorgen we ervoor dat je zoveel mogelijk speelt tegen spelers van jouw niveau.

Twee berekeningen per jaar

Berekening 1: mei

Deze berekening zorgt ervoor dat je in het zomerseizoen tornooien speelt volgens je niveau. Op maandag van week 20 starten we de klassementsberekening. We baseren ons op de resultaten van de afgelopen 12 maanden (van week 20 van het voorgaande jaar tot en met week 19 van het huidige jaar). Zowel het enkel- als het dubbelklassement wordt berekend. 

Berekening 2: oktober

Op maandag van week 40 starten we de volgende klassementsberekening. We baseren ons ook op de resultaten van de afgelopen 12 maanden (van week 40 van het voorgaande jaar tot en met week 39 van het huidige jaar). Zowel het enkel- als het dubbelklassement wordt berekend.

Vanaf wanneer speel je met je nieuw klassement?

  • Alle tornooien tot en met week 23 speel je met het klassement dat je behaalde in oktober van het voorafgaande jaar. Alle tornooien vanaf week 24 speel je met het nieuwe klassement dat je behaalde in week 20 (mei).  
  • Alle tornooien tot en met week 43 speel je met het klassement dat je behaalde in week 20 (mei) van hetzelfde jaar. Alle tornooien vanaf week 44 speel je met het nieuwe klassement dat je behaalde in week 40 (oktober). 

Niet akkoord? 

Enkel in volgende gevallen kom je in aanmerking voor een herberekeningwijziging van je klassement:

  • Ontbrekende of foutieve uitslagen die je resultaat beïnvloeden.
  • Spelers die in de vorige enkel- of dubbelberekening van oktober ‘23 gestegen zijn maar in de laatste 6 maand niet gespeeld hebben en nu opnieuw stijgen, kunnen vragen om hun klassement toegekend in oktober ’23 te behouden.
  • Het stijgen in enkelklassement is al beperkt op basis van aantal winstmatchen. Maar spelers die slechts 1 resultaat (interclub of tornooi) behaalden, kunnen bijkomend vragen om niet meer dan 1 klassement te stijgen. Spelers die slechts 2 resultaten behaalden kunnen vragen om niet meer dan 2 klassementen te stijgen.
  • Spelers die gedaald zijn in oktober ’23 én in huidige klassementsperiode met startklassement ’24 actief geweest zijn, kunnen klassementsdaling aanvragen als ze gebleven zijn omwille van ‘klassement teruggezet want in vorige klassementsperiode gedaald’.
 Herberekening/wijziging aanvragen kan tot 2 weken na publicatie van je nieuwe klassement via dit formulier

Wie krijgt een berekening?

Voor het enkelklassement: 

  • Iedereen die minstens 2 enkelmatchen (in tornooien of interclub) speelde in de 12 maanden voorafgaand aan de berekening. 
  • Speelde je de afgelopen 12 maanden niet (0 of 1 match)? Dan behoud je je klassement. 
  • Speelde je de afgelopen 18 maanden niet? Dan daal je 1 klassement, zoals het reglement bepaalt.

Voor het dubbelklassement: 

  • Iedereen die minstens 4 dubbelwedstrijden in tornooien speelde de afgelopen 12 maanden.

Hoe berekenen we de klassementen?

Er zijn vier piramides o.b.v. leeftijd, waaronder we iedereen indelen. Op basis van de puntenschalen worden alle spelers gerangschikt van hoog naar laag. Vanaf 14 jaar speel je mee in de volwassen piramide. Voor jongere spelers zijn er 3 aparte piramides (U9 (gemengd), U11 en U13). Volgens vooraf bepaalde percentages wordt dan je klassement toegekend.
Hoe hoger je plaats op de ranglijst, hoe hoger je klassement zal zijn. Je vindt de puntenschalen terug in het infotheekblokje op deze pagina. 

Voor het enkelklassement: 

Je krijgt je klassement o.b.v. je plaats in de piramide. Je kan punten verdienen door deel te nemen aan enkeltornooien en/of de Tennis Interclub. Per speler wordt 1 gecombineerd totaal berekend op basis van de 6 beste resultaten gedurende de voorgaande 12 maanden. Je puntentotaal bepaalt je plaats in de piramide en dus je klassement. 

Voor het dubbelklassement: 

Bij spelers waarvan hun dubbelklassement hoger was dan hun enkelklassement en die na berekening niet zouden dalen, wordt ook de winstratio berekend (verhouding gewonnen dubbelmatchen t.o.v. totaal gespeelde dubbelmatchen). Als die winstratio lager is dan 35%, dan daalt de speler toch een klassement in dubbel (opgelet: het nieuwe dubbelklassement kan daarbij nooit lager zijn dan het enkelklassement en bovendien kan je nooit lager dan 5 punten dalen). 

Infotheek klassementen

Alle documenten

Meer info?

Neem contact op via info@tennisvlaanderen.be of 02 548 03 00.