Tennis
Padel
Tennis
Padel

FAQ Keytrade Bank padelklassementen

Waarom komt mijn nieuwe klassement niet overeen met de berekening op de website Padelstats.be?  
Padelstats.be is een privé-initiatief dat los staat van Padel Vlaanderen. Zij beschikken dus niet over de correcte berekeningsmethode van de ratio’s en over de correcte grenzen die toegepast worden bij de berekening. Hierdoor toont Padelstats.be mogelijks foutieve/afwijkende ratio’s en toegekende klassementen.  

Opgelet! Alle parameters voor de berekening (v.b. winstratio’s, correctiefactoren, het algoritme, het minimaal aantal wedstrijden voor stijgen, dalen, behoud) kunnen bijgestuurd worden voor een volgende berekening i.f.v. een optimale verdeling van het aantal spelers binnen elk niveau. Als je wil stijgen, raden we dus aan om zo veel mogelijk wedstrijden te spelen. 
Hoe werden de klassementen berekend?
Lees alle info na op deze pagina: www.tennisenpadelvlaanderen.be/padel/klassementen
Waar vind ik de ratio's van mijn berekening?
Je kan je berekening bekijken door op je spelersdashboard op je padelklassement te klikken.
Waar vind ik de grenzen voor stijgen/dalen/behoud?

De grenzen voor stijgen/dalen/behoud zijn niet elke berekening hetzelfde! De huidige grenzen kan je op deze pagina terugvinden. De grenzen stijgen/dalen/behoud voor de volgende berekening zullen vastgelegd worden op basis van de totale populatie actieve spelers. 

Er staat geen padelklassement op mijn spelersdashboard op de website of in de app, welk klassement heb ik?

Je ontvangt je eerste padelklassement wanneer je je inschrijft voor een CUPRA Padel Tour tornooi, of wanneer je club je op een interclubspelerslijst voor padel plaatst.

  • Heb je geen tennisklassement en ook nog geen padelcompetitie bij Padel by Tennis Vlaanderen gespeeld?
    • Dan word je ingeschaald als P100 speler bij de heren, of P50 bij de dames.
  • Heb je een tennisklassement?
    • Dan word je ingeschaald op basis van je tennisklassement volgens de inschalingstabel.    
Help, het padelklassement op mijn dashboard is verdwenen.

Je hebt doorheen het jaar een padelklassement ontvangen doordat je inschreef voor een tornooi, of doordat een club je op de spelerslijst interclub geplaatst heeft. Je hebt echter nog nooit een officiele padelwedstrijd gespeeld. 

Aangezien de inschalingstabel jaarlijks kan wijzigen en ook de tennisklassementen 2 maal per jaar berekend worden, verwijderen we na elke berekening het padelklassement van alle spelers die nog nooit een wedstrijd gespeeld hebben.

Wanneer je je inschrijft voor een padel tornooi of een club je op de interclublijst zet, zal je een padelklassement ontvangen op basis van de vernieuwde inschalingstabel padel. 

Ik heb een verschillend klassement bij een andere federatie. Wat nu? 
Het klassement van je meest recente berekening van de federatie waar je het meeste wedstrijden gespeeld hebt (voor de betreffende berekening) is geldig. Dit klassement geldt om competitie te kunnen spelen bij Padel Vlaanderen. Opgelet: indien je een klassement behaalde in een andere federatie wordt dit niet altijd automatisch gecorrigeerd bij Padel Vlaanderen. Je bent als speler steeds zelf verantwoordelijk dat je klassement correct staat bij de federatie(s) waar je actief competitie speelt. Aanvraag tot rechtzetting kan via mail aan clubwerking@padelvlaanderen.be

Opgelet: in teamcompetitie worden wedstrijden met een foutief klassement gesanctioneerd cfr artikel 9.3.11 in de teamcompetitie reglementen.
Kan ik een uitzondering vragen op de inschalingstabel vanuit tennis?
Wil je een verlaging op de inschalingstabel aanvragen?
Een verlaging op de inschalingstabel kan enkel in deze uitzonderlijke gevallen:
  • Spelers die een plotse klassementsstijging tennis kregen in november 2018 door de vernieuwde klassementsberekening met het piramidesysteem kunnen aanvragen om op basis van hun tennisklassement 2018 ingeschaald te worden. Voorwaarden: nog geen klassementsberekening padel ontvangen hebben EN geen klassementsberekening tennis ontvangen hebben sinds 2018.
  • Spelers die omwille van medische redenen hun tennisniveau niet meer halen en waar dit ook duidelijk is o.b.v. resultaten van de voorbije jaren. Deze vraag moet ondersteund worden door een medisch dossier en dient ook gemotiveerd te worden door de padelverantwoordelijke van de club.
Zit jij in één van bovenstaande situaties? Mail dan naar info@padelvlaanderen.be

In alle andere gevallen is een verlaging niet mogelijk. Er worden geen verdere uitzonderingen gemaakt. Een klassement dalen kan enkel op basis van prestaties en een klassementsberekening (minstens 5 officiële padelwedstrijden in eenzelfde niveau in een berekeningsperiode). We raden dus toch aan dat je je padelklassement uitprobeert in de reeks van je klassement en voldoende wedstrijden speelt om een klassementsberekening te ontvangen. 

Wil je een verhoging op de inschalingstabel aanvragen?
  • Lees in volgende vraag of je in aanmerking komt.
Ik start met padelcompetities en heb een hoger niveau dan het ingeschaalde klassement, kan ik een hogere inschaling vragen?
Heb je al een hoger niveau vanuit andere sporten (squash, badminton, ....) of heb je andere padelervaringen, ...?

Meld dit dan zeker aan de Padelverantwoordelijke van je club. Die kan je meteen inschalen door een mail te sturen naar info@padelvlaanderen.be met de naam van de speler, het padelniveau en de motivatie voor de inschaling. Opgelet voor volgende zaken:
  • Dit kan enkel bij een eerste inschaling (een inschaling is niet meer mogelijk zodra je op basis van resultaten een klassementsberekening ontvangen hebt)
  • Zodra je in een je lagere reeks officiële competities gespeeld hebt, kan je geen hogere inschaling meer aanvragen.
  • Een inschaling op basis van niveau inschatting van de padelverantwoordelijke kan maximaal tot P300 niveau (enige uitzondering hierop is een assimilatie van een padelklassement uit het buitenland, of topsportniveau uit een andere slagsport).
Ik heb al veel wedstrijden verloren, kan ik een tussentijdse klassement daling krijgen?

Neen, midden in het seizoen worden geen klassementen aangepast. Alle spelers ontvangen 2x per jaar een berekening: één in juli en één in december. 

Wij raden toch aan om wedstrijden te blijven spelen in jouw klassementsreeks. Om een klassement te dalen, moet je minstens 5 officiële wedstrijden spelen op jouw klassementsniveau (minimaal 1 speler uit tegenstander duo heeft jouw klassement). Dit komt overeen met 2x een Padel Tour tornooi, of 2 interclub ontmoetingen. 

Als je niet speelt, kan je pas dalen na 3 klassementsperiodes (18 maanden) inactief zijn (of minder dan 5 matchen speelden). 

Ik heb al veel wedstrijden gewonnen, kan ik een tussentijdse klassement stijging krijgen?

Neen, midden in het seizoen worden geen klassementen aangepast. Alle spelers ontvangen 2x per jaar een berekening: één in juli en één in december. 

Je kan altijd in een reeks hoger dan je klassement inschrijven met een partner die een klassement hoger heeft dan jou.

Heb je al een mooi winstpalmares? Doe zo voort! Als je een tornooi wint, krijg je een pasje om tot 2 reeksen hoger te spelen! Lees hieronder wat het pasjessysteem inhoudt.

Wat houdt het pasjessysteem Padel Tour in?
  • Spelers die 1 tornooi winnen krijgen een pasje om tot 2 reeksen hoger te spelen.
    • Wanneer je 1 reeks hoger gaat spelen, kan dit met een speler van het eigen klassement.
    • Wil je graag 2 reeksen hoger spelen, dan kan dit enkel met een speler die het klassement heeft van die reeks of met iemand die een pasje heeft voor die reeks.
  • Een pasje geldt voor de gender categorie van de speler (heren of dames) en de gemengde categorie.
  • Praktische voorbeelden:
    • Een P100 speler die 1x een tornooi P100 wint, mag zich inschrijven in de P200 reeks met een andere P100. Diezelfde P100 mag zich ook inschrijven in de P300 reeks maar enkel samen met een P300 speler of een andere speler met een pasje voor de P300.
    • Een P300 speler die 1x een tornooi P400 wint, mag de P500 reeks spelen met een P400 speler. Diezelfde P300 speler mag ook in de P700 reeks meedoen met een P700 speler of iemand met een pasje voor die reeks.
Er zijn spelers die toch een lager padelklassement hebben dan de inschalingstabel, hoe kan dit?

Er zijn verschillende mogelijkheden: 

  • De speler heeft in één van voorgaande jaren padel competitie gespeeld (minstens 5 wedstrijden) en heeft een klassementsberekening padel ontvangen. Door de lage winstratio"s heeft de speler een daling ontvangen. Een speler kan maximaal 1 klassment onder het ingeschaalde klassement vanuit tennis dalen. 
  •  Spelers die een plotse klassementsstijging tennis kregen in november 2018 door de vernieuwde klassementsberekening met het piramidesysteem kunnen aanvragen om op basis van hun tennisklassement 2018 ingeschaald te worden (voorwaarde: nog geen klassementsberekening ontvangen).
  • Spelers die omwille van medische redenen hun tennisniveau niet meer halen en waar dit ook duidelijk is o.b.v. resultaten van de voorbije jaren. Deze vraag moet ondersteund worden door een medisch dossier en dient ook gemotiveerd te worden door de padelverantwoordelijke van de club.
Wat gebeurt er als ik walkover (WO) of forfait (FF) geef?
Impact op je klassement:
  • Resultaten met W.O., F.F. en 0/0 opgave worden opgenomen in de berekening zowel bij winst als verlies. Dit geldt ook wanneer in een tornooi een speler/duo na loting vervangen werd door een andere speler/duo. 
    • Een W.O./F.F. in de poule van een tornooi telt als één verliespunt.
    • Een W.O./F.F. verlies in tornooien wordt enkel opgenomen voor de speler die verantwoordelijk is voor de W.O. / F.F. 
Sanctie Huishoudelijk reglement (i.v.m. eventuele schorsing):
  • Bij en Walkover of Forfait word je gesanctioneerd via het Huishoudelijk Reglement:
    • Geef je ongewettigd walkover (forfait - FF), dan krijg je 5 strafpunten (a rato van 1 per week).
    • Geef je gewettigd walkover (WO), dan is krijg je de eerste 2 overtredingen (a rato van 1 per week) geen strafpunten, vanaf de derde week dat je gewettigd walkover geeft, krijg je 3 strafpunten.
  • Strafpunten door WO en FF worden 24 maand bijgehouden en vervallen 2 jaar na datum.
  • Totaliseer je 10 strafpunten, dan word je 2 weken geschorst.
Uiteraard hopen we dat dit zo veel mogelijk vermeden wordt!
Check zeker of je voldoende beschikbaarheid hebt voor je je inschrijft voor een tornooi en vermijd zo een WO of FF.
Lees hier het onderscheid na tussen de toekenning van WO/FF, en mogelijke strafpunten of schorsing. De club moet het inschrijvingsgeld niet terugbetalen. 
Wat is het verschil tussen een gewettigde walkover (WO) en een forfait (FF)?

WO is een gewettigde walkover en dit betekent dat de wedstrijdleider jouw afwezigheid op het tornooi als gewettigd noteert. Dit kan in geval van: medisch attest in geval van ziekte of blessure, officieel document van politie (bv. bij ongeval) of stadsdienst, overlijden tot in 2° graad, andere overmacht en elk ander document dat het secretariaat van Padel Vlaanderen voldoende acht om de walkover gewettigd te maken.

Elke andere afwezigheid wordt genoteerd als FF (= ongewettigd en dus forfait)

Kan ik dalen bij inactiviteit?
Alle spelers met een klassement (ooit een berekening ontvangen) die 3 berekeningsperiodes ‘inactief' zijn daalden automatisch 1 klassement. Spelers die een automatische daling krijgen kunnen via het klachtenformulier een terugzetting aanvragen (uitgezonderd P1000 heren en P700 dames).
Wat is het verschil tussen een padelklassement en een ranking?

Een padelklassement is een weerspiegeling van je padelniveau. Het klassement bepaalt in welke reeks(en ) je kan spelen. Het is een P-niveau dat 2x per jaar berekend wordt.

Een ranking is een rangschikking, een plaats op de ranglijst. Er wordt een ranking opgesteld voor de categorieën dubbel heren, dubbel dames en dubbel gemengd. Voor elke categorie wordt één puntenranking opgesteld waarbij de punten alle reeksen (P50, P100, P200, P300, P400, P500, P700 en P1000) samengeteld worden.

Er zijn 2 soorten rankings:
  1. ‘De padel ranking' = rollende ranking over 52 weken met de beste 8 resultaten
  2. ‘De race to Masters ranking' = per jaar wordt een Race to Masters Ranking opgemaakt voor dames en heren met de vier beste resultaten per categorie

Meer info?

Neem contact op via clubwerking@tennisvlaanderen.be of 02 548 03 00.