Tennis
Padel
Tennis
Padel

FAQ interclubhervorming

De interclubhervorming 2024 is een feit! Lees hieronder het antwoord op de meest gestelde vragen.

Stella Artois Tennis Interclub 

Speel ik met mijn enkel- of dubbelklassement?
Nieuw: voortaan worden bij het format '4 enkel- en 2 dubbelwedstrijden' ook alle dubbelwedstrijden met het dubbelklassement gespeeld! Houd hiermee rekening als je je ploeg samenstelt! Opgelet: dit is niet van toepassing voor Nationale Interclub.
 
Voorbeeld: 4 spelers hebben samen 40 punten volgens hun enkelklassementen, maar 60 punten volgens hun dubbelklassementen. Deze ploeg dient er dan ook voor te zorgen dat ze inschrijft in een afdeling waarin ze met 60 punten terecht kunnen! Bij de controle van het minimum aantal opgestelde punten dient het minimum behaald te worden in enkel of dubbel. Indien men dus in de dubbelwedstrijden met voldoende punten speelt, maar daardoor in de enkelwedstrijden met te weinig, dan wordt de ploeg daarvoor niet gesanctioneerd.
Vanaf 2024 worden de dubbelwedstrijden van de Stella Artois Tennis Interclub gespeeld met de dubbelklassementen. Waar moet ik rekening mee houden bij het inschrijven van mijn ploeg? 
Het totaal aantal punten per ploeg wordt bij de enkelwedstrijden bepaald door de som van het enkelklassement van alle enkelspelers (= enkelrotatie) en bij de dubbelwedstrijden door de som van het dubbelklassement van alle dubbelspelers (= dubbelrotatie). 

Er wordt gecontroleerd of een ploeg:
 • Met te veel punten speelt. De controle om dit te bepalen, gebeurt op zowel op de enkelrotatie als op de dubbelrotatie.
 • Met te weinig punten speelt. De controle om dit te bepalen, gebeurt ook op elke rotatie, maar als het minimum wordt behaald op minstens 1 van beide rotaties, dan volgt hiervoor geen sanctie. 
Voorbeeld: ploeg X is ingeschreven in H35 Afdeling 2 (76 tot 140 punten):
 
 • Controle op te veel punten:
  • Voorbeeld: je speelt in de enkelrotatie met 120 punten en in de dubbelrotatie met 160 punten? Dan volgt een forfaitscore voor alle dubbelwedstrijden. De score voor de enkelwedstrijden blijft wel behouden.
 • Controle op te weinig punten:
  • Voorbeeld: ploeg speelt met 70 punten in de enkelrotatie, maar speelt (omdat bv. een aantal spelers een hoger dubbelklassement hebben) met 85 punten in de dubbelrotatie, dan is dit toegelaten. Indien ze ook in de dubbelrotatie spelen met 70 punten, dan volgt wel een sanctie (vanaf tweede overtreding).
 • Voorbeeld van een veel voorkomende situatie:
  • Een ploeg speelt in de enkelrotatie met voldoende punten (bv 135 punten), maar totaliseert 145 punten met de som van hun dubbelklassementen, dan wordt dit niet gesanctioneerd, maar kan deze ploeg echter niet met dezelfde samenstelling de dubbelrotatie spelen. Deze ploeg heeft dan 2 opties: 
   • Optie 1: advies om in een hogere afdeling in te schrijven zodat je met het totaal van je dubbelklassementen steeds binnen de range van de afdeling valt. 
   • Optie 2: keuze om te dubbelen met (deels) andere spelers.
Mag ik deelnemen aan meer dan 1 ontmoeting?
Een speler mag maar deelnemen aan één enkele ontmoeting per speelmoment van dezelfde speeldag zoals voorzien in de interclubkalender. Indien het een vooruitgeschoven of uitgestelde ontmoeting betreft, geldt de officiële kalenderdatum/uur. Voorbeeld: een speler mag deelnemen aan een ontmoeting die officieel om 9u30 start én een ontmoeting die officieel start om 14u00. Eenzelfde speler mag NIET deelnemen aan 2 ontmoetingen die officieel starten om 9u30.

Wens je toch in meerdere teams te spelen of deel te nemen aan beide formats? Dat kan! Enkele voorbeelden van wat kan/mag:
 • deelname op vrijdag in Dubbel Heren 40 én op zaterdag bij Heren 50
 • deelname op zondagvoormiddag jeugd afdeling 1 én op zondagnamiddag bij Dames Open
 • deelname op vrijdagavond week 1 bij de Dubbel Dames en deelname op vrijdagavond week 2 bij de Dubbel Gemengd (maar dus niet in beide teams op vrijdagavond in week 1). 
Kan ik in meerdere ploegen spelen?
Kan je niet kiezen tussen beide formats? Of wil je in meerdere teams meedoen? Goed nieuws, je kan kiezen om deel te nemen aan één ontmoeting per speelmoment (i.p.v. per speeldag). Dat mag dus een mix zijn van format 1 of 2, maar evengoed een mix met andere categorieën. Enkele voorbeelden van wat kan/mag:
 • deelname op vrijdag in Dubbel Heren 40 én op zaterdag bij Heren 50
 • deelname op zondagvoormiddag jeugd afdeling 1 én op zondagnamiddag bij Dames Open
 • deelname op vrijdagavond week 1 bij de Dubbel Dames en deelname op vrijdagavond week 2 bij de Dubbel Gemengd (maar dus niet in beide teams op vrijdagavond in week 1).
Kan ik in 2024 interclub spelen bij een andere club dan in 2023?
Ja dat kan, als je een transfer aanvraagt. Alle spelers die vorig jaar deelnamen aan de Stella Artois Tennis Interclub en dit jaar voor een andere club willen spelen - of het nu een Tennis Vlaanderen-club of een AFT-club is - moeten een transfer aanvragen. De deadline voor transfers is elk jaar 31 januari, meteen ook de laatste dag om ploegen in te schrijven. Let op: voor transfers tussen AFT- en Tennis Vlaanderen clubs is de deadline 15 januari en hierop zijn geen uitzonderingen.

Regel je transfer gemakkelijk online via je spelersdashboard (Competitie > Interclub & Team cup > onderaan de pagina).
Moet ik een transfer vragen als ik enkel deelnam aan de Tennis Team Cup in 2023? 
Wie in 2023 enkel deelnam aan de Tennis Team Cup hoeft geen transfer aan te vragen.  
Is er nog een gewestelijke eindronde?
Neen, er is geen gewestelijke eindronde meer. De Stella Artois Tennis Interclub wordt ingedeeld in de volgende 3 fasen: 
 • Poulefase (april/mei): poules worden regionaal samengesteld. 
 • Road to the Finals (mei/juni): eindronde in tabelvorm per regio. 
 • Vlaamse Finals (augustus/september): winnaars van elke regio spelen tegen elkaar voor titel van Vlaams interclubkampioen.

Tennis Interclub Junior

Moet ik een transfer vragen als ik alleen deelnam aan de Tennis Team Cup in 2023? 
Wie in 2023 alleen maar deelnam aan de Tennis Team Cup hoeft geen transfer aan te vragen.  
In welke leeftijdscategorie en afdeling moet ik deelnemen?
In de Tennis Interclub Junior zijn er vier leeftijdscategorieën waaraan je kan deelnemen:
 • U9 (Oranje bal)
 • U11 (Groene bal)
 • U13
 • U17
Nieuw dit jaar is dat elke speler op 2 lijsten mag staan. Dit wil zeggen dat een U9-speler ook kan meedoen in de U11-reeks, een U11-speler in U13 en U13-speler bij U17.

Elke leeftijdscategorie heeft verschillende afdelingen waardoor iedereen op zijn eigen niveau kan spelen. Bekijk alle afdelingen hier.

 

Mogen 2 jongere spelers samen in een hogere leeftijdscategorie spelen?
Ja, je mag nu ook met 2 jongere spelers in een hogere leeftijdscategorie spelen. 2 spelers die qua leeftijd onder U11 horen, kunnen nu bijvoorbeeld ook samen spelen in één van de U13-afdelingen.
Ik ben nog een startende speler, kan ik al meedoen aan de Tennis Interclub Junior?
Ja dat kan. Startende competitiespelers kunnen inschrijven als team in afdeling 4 binnen elke leeftijdscategorie. 
Is er geen reeks U15 meer?
Neen, de U15 en U17 spelers zijn samengevoegd in de leeftijdscategorie U17.
Kan ik in 2024 interclub spelen bij een andere club dan in 2023?
Ja dat kan, als je een transfer aanvraagt. Alle spelers die vorig jaar deelnamen aan de Tennis Interclub Junior en dit jaar voor een andere club willen spelen - of het nu een Tennis Vlaanderen-club of een AFT-club is - moeten een transfer aanvragen. De deadline voor transfers is elk jaar 31 januari, meteen ook de laatste dag om ploegen in te schrijven. Let op: voor transfers tussen AFT- en Tennis Vlaanderen clubs is de deadline 15 januari en hierop zijn geen uitzonderingen.

Regel je transfer gemakkelijk online via je spelersdashboard (Competitie > Interclub & Team cup > onderaan de pagina).
Is er nog een gewestelijke eindronde?
Neen, er is geen gewestelijke eindronde meer. De Tennis Interclub Junior wordt ingedeeld in volgende fasen: 
•    In april en mei 2024 start de poulefase per regio.
•    Na de poulefase gaan de beste 2 ploegen door naar een regionale eindronde.
•    De winnaar van elke eindronde kwalificeert zich voor de ‘Tennis Interclub Junior Finals’, die eind augustus-september 2024 doorgaan. 
•    De winnende ploeg van de ‘Finals’ kroont zich tot Vlaams Interclub Junior Kampioen 2024.
Wil je in 2024 interclub spelen bij een andere ploeg dan dit jaar?
Alle spelers die vorig jaar deelnamen aan de Hoegaarden Tennis Interclub en dit jaar voor een andere club willen spelen - of het nu een Tennis Vlaanderen-club of een AFT-club is - moeten een transfer aanvragen. De deadline voor transfers is elk jaar 31 januari, meteen ook de laatste dag om ploegen in te schrijven. 

Let op: voor transfers tussen AFT- en Tennis Vlaanderen clubs is de deadline 15 januari en hierop zijn geen uitzonderingen. Regel je transfer gemakkelijk online via je spelersdashboard.

Meer info?

Neem contact op via info@tennisvlaanderen.be of 02 548 03 00.