Tennis
Padel

Regionieuws Oost-Vlaanderen

Feest van de Jeugd: Oost-Vlaamse Gaëlle Van Hulle is Vlaams kampioene (05/09/2023)

Op het Feest van de Jeugd zorgde Gaëlle Van Hulle voor de enige Oost-Vlaamse titel. De speelster van TC Tobias versloeg in de reeks meisjes 11/1 in finale Elise Vandeweyer (Tenkie Park) met 4/0 4/1.

Eerste nationale interclub heren: Gantoise is kampioen (05/09/2023)

De mannen van Gantoise kroonden zich zondag tot kampioen in de eerste nationale interclubafdeling. Met onder meer Kimmer Coppejans (ATP 148) en Joris De Loore (ATP 173) op het wedstrijdblad haalde het team van kapitein Niels Desein de grote kanonnen boven. Vorig jaar deed Gantoise al een gooi naar de titel, maar toen verloor het de finale van Fayen-Bois. Deze keer greep Gantoise in halve finale revanche tegen Fayen-Bois: 5-4. Tegen Diest werd het in finale 9-0.

De uitslagen:
 • Dubbelwedstrijden:
  • Joris De Loore/Ruben Bemelmans – Olivier Rojas/Stijn Meulemans 6-4, 6-1
  • Yannick Mertens/Igor Sijsling – Niels Cleeren/Gianni Moschella 6-4, 6-4
  • Kimmer Coppejans/Niels Desein – Cas Vanlommel/Mats Vervloet 6-2, 6-0
 • Enkelwedstrijden:
  • Kimmer Coppejans – Olivier Rojas 6-2, 6-1
  • Joris De Loore – Stijn Meulemans 6-2, 6-3
  • Yannick Mertens – Niels Cleeren 6-0, 7-5
  • Igor Sijsling – Gianni Moschella 6-3, 6-1
  • Nyo Van Dyck – Cas Vanlommel 6-1, 6-2
  • Niels Desein – Mats Vervloet 6-0, 7-6

Tennis Interclub Junior afdeling 1 en intergewestelijke eindronde: drie titels voor Oost-Vlaanderen (01/09/2023)

Drie Oost-Vlaamse clubs veroverden op TC Forest Hills in Wommelgem de titel op de Tennis Interclub Junior afdeling 1 en intergewestelijke eindronde. De uitslagen van de finales.
 • M11/3: TC Hof ter Burst – TC Zelem 2-1. Hof ter Burst met Britt Pieters, Valentien Van Biesen en Mona Fernagut.
 • M15/4: TC Tobias – TC De Mote 2-1. Tobias met Hannelore De Baere, Yasmina Ghazaiel en Gaelle Dhont.
 • M17/4: TC Topspin – Mol Tennis en Padel Club 2-1. Topspin met Guinevere De Bock en Nande De Kimpe. 

Reuzensprong voor Stella De Blende op de wereldranglijst bij de junioren (13/07/2023)

Op de Justine Henin Academy Cup in Limelette – een J60 ITF-juniorentornooi – zorgde Stella De Blende (2007) de voorbije week voor een opmerkelijke prestatie door vanuit de kwalificaties de finale te halen. Haar beloning: een sprong van meer dan duizend plaatsen op de wereldranglijst bij de ITF-junioren.

De Blende (foto Stolck) zette twee jaar geleden haar eerste stappen op het ITF-juniorencircuit. Dit jaar speelde ze al de toernooien van Aarlen (J60), Gent (J30), Den Haag (J30), Hasselt (J30), opnieuw Den Haag (J100) en Hilversum (J30), maar verder dan de tweede ronde op de hoofdtabel geraakte ze nooit. In Limelette (J60) was het de voorbije week dus wel prijs. De speelster van TC Merelbeke startte in de eerste ronde van de kwalificaties en won richting halve finale zes wedstrijden op rij. In kwartfinale haalde ze het met 1/6 6/4 6/1 van de als zevende geplaatste Poolse Hanna Koprowska (ITF junior 991). In halve finale kreeg De Blende een walkover van de Waalse Léa Ribourdouille en na twee evenwichtige sets (6/4 7/5) moest ze in finale de titel aan de Duitse Michelle Khomich laten. Een mooie prestatie, want Khomich staat intussen op de 644ste plaats op de ITF-lijst bij de junioren. De sprong die De Blende maandag op de wereldranglijst maakte is spectaculair: ze stijgt 1.063 plaatsen en komt uit op plek 1.248. Deze week hoopt De Blende op het J60-tornooi van Den Haag een vervolg te breien aan haar uitstekend parcours.

Ook op de Belgian Circuit-tornooien kan De Blende, nummer 149 op de Belgische ranking, dit seizoen al mooie resultaten voorleggen. Ze speelde de finale op Knokke Zoute (één ster) en haar thuisclub Merelbeke (drie sterren) en bereikte de laatste vier op Tenkie Park (drie sterren). 

In mei kon De Blende zich met haar team van TC Merelbeke ook plaatsen voor de eindronde in de derde nationale interclubafdeling. Op 26 augustus wacht in kwartfinale een thuisduel tegen het West-Vlaamse De Koddaert. 

Drukke agenda voor Benoit Torcq na eerste internationale titel op het ITF-juniorencircuit (01/06/2023)

Benoit Torcq (foto Stolck) is op het ITF-circuit aan zijn laatste jaar bij de junioren bezig en vrijdag greep hij in de Montenegrijnse hoofdstaf Podgorica zijn eerste internationale toernooioverwinning. Een mooi succes én ook een hele opluchting voor Torcq, die vorig jaar al de finales speelde in Porto, Hasselt en het Tunesische Bizerte. De 6/4 7/6-overwinning tegen de Duitser Artem Lyapshin in finale in Podgorica deed deugd. Op de ranglijst bij de ITF-junioren maakte Torcq een sprong van 129 plaatsen naar plek 384. 

Heel veel rust was Torcq niet gegund, want een dag na zijn toernooioverwinning moest hij reeds aan de bak in de kwalificaties van de Astrid Bowl in Charleroi (J300). Daar bevestigde hij zijn uitstekende conditie met 6-3, 7-6-winst tegen de Fransman Leroux, nummer 147 bij de junioren. Nog eens een dag later – zondag - moest Torcq in Charleroi twee keer in actie komen. Eerst versloeg hij de Israëliër Cauly (ITF 652) met 7/6 6/2, maar na alweer een ijzersterke wedstrijd greep hij tegen de Marokkaan Bennani (ITF 198) nét naast een plaats op de hoofdtabel: 6/2 2/6 10/7. 

Als klap op de vuurpijl begon Torcq na zijn nederlaag in Charleroi ook nog eens aan twee tornooien om het Belgian Circuit. Maandag plaatste hij zich als eerste reekshoofd voor de halve finale op het tornooi van KTC Isis in Izegem en dinsdag won hij zijn eerste kwalificatiewedstrijd op TC Latem Deurle. 

En om het succesverhaal af te maken: met Gantoise – hij kwam in de poulefase drie keer in het enkelspel in actie – kwalificeerde Torcq zich als groepswinnaar ook voor de halve finale in de topreeks van de nationale interclubcompetitie.