Tennis
Padel

FAQ Klassementen

Waarom daalt mijn klassement niet naar 3 punten?
Was je in de volwassen piramide geklasseerd als 5 punten (sinds klassementsberekening 2019), dan kan je niet meer lager zakken dan 5 punten.
Wat betekent je klassement voor deelname aan tornooien?
Hoe weet ik met welk klassement ik moet inschrijven voor tornooien in de periode rond de klassementsberekeningen?
De tornooien die doorgaan tijdens de klassementsberekening zal je nog spelen met je oude klassement. Voor de tornooien die je speelt met je nieuwe klassement kan je je pas inschrijven ná de klassementsberekening. Dit zal duidelijk aangegeven staan bij de tornooi-info. Opgelet: voor sommige tornooien die kort na de berekening starten heb je dus minder tijd om je in te schrijven.
Wat betekent het nummer vermeld bij mijn klassement?
Spelers met een klassement 95 punten en hoger krijgen een rangnummer. Dit nummer bepaalt je plaats op de Belgische ranglijst. 
Hoe kan mijn klassement zakken als ik enkel pluspunten krijg?
Heb je niet zo'n goed seizoen achter de rug, dan nog zal je met een positief saldo eindigen. Er zijn immers geen minpunten meer te verdienen. De betere spelers zullen automatisch meer punten verzameld hebben en komen daardoor hoger uit in de piramide. Op basis van je totaal behaalde punten, krijg jij een plaats binnen de piramide.
Tellen internationale resultaten ook mee?
Jazeker! Resultaten behaald in ITF Junior (U18) of Tennis Europe (U12, U14, U16) tellen mee in de berekening. Hiervoor werden ook puntenschalen uitgewerkt. Deze resultaten worden mee opgenomen bij de Belgische resultaten en bepalen zo mee de beste 6 resultaten.

De spelers met minstens 10 ATP/WTA-punten worden als 115 punten (het vroegere A Internationaal) geklasseerd en dit in volgorde van hun ATP/WTA-ranking.
Wat gebeurt er als ik walkover geef?
  • Geef je walkover, dan krijg je de punten van de ronde waarin je walkover geeft (behalve indien je walkover geeft in je eerste match), ongeacht de walkover gewettigd (WO) of ongewettigd (Forfait) is.
  • Je krijgt hierbij geen minpunten voor je klassement, maar je wordt wel gesanctioneerd via het Huishoudelijk Reglement.
Wat gebeurt er als mijn tegenstander walkover geeft?
Win je de match met walkover, dan krijg je de punten voor de ronde die je behaalde door die walkover, bonuspunten bij winst en de bonuspunten voor deelname. 
Telt het nieuwe zomerklassement vanaf midden juni ook in de Tennis Interclub?
Je nieuwe zomerklassement is niet van toepassing in de voorjaarsinterclub. Speel je dus nog interclubwedstrijden na 15 mei (zowel in de poulefase als eindronde), dan speel je die wedstrijden met je klassement dat je behaalt in oktober. 
Wat is de impact op de Tennis Tour en Ethias Tennis Tour Junior rankings?
Met je nieuwe zomerklassement (dat je behaalt eind mei), speel je in de tornooien vanaf week 24 in de reeks overeenkomstig je nieuwe klassement.
  • In de Tennis Tour worden de rankings per reeks opgemaakt. Indien je door je nieuwe klassement van reeks verandert, dan worden eventueel behaalde Tennis Tour rankingpunten van afgelopen winter en voorjaar niet overgezet naar je nieuwe reeks. Spelers die door hun nieuwe klassement niet meer toegelaten worden tot een bepaalde reeks, kunnen voor die reeks ook niet meer geselecteerd worden voor de Provinciale Masters op het einde van het seizoen.
  • In de Ethias Tennis Tour Junior worden de rankings per leeftijd opgemaakt. Als je door je nieuwe klassement van reeks verandert, dan speel je verder in die nieuwe reeks, en behou je wel alle rankingpunten die je al had. Zowel voor Reeks 3, 2 als 1 zijn puntenschalen bepaald om de ranking op te maken  (meer info in het reglement Art 9).

Meer info?

Neem contact op via info@tennisvlaanderen.be of 02 548 03 00.