Tennis
Padel
Tennis
Padel

FAQ Officials

Op deze pagina kan je antwoorden terugvinden op veel gestelde vragen door officials.

Nieuw vergoedingsschema voor Officials

Vanaf 1 juni 2023 zullen we onderstaand vergoedingsschema toepassen voor events waarbij Officials worden aangeduid door de federatie (bv. kampioenschappen, eindrondes, neutrale interclubleiders, …). 
Voortaan houden we rekening met de graad van de Official om de vergoeding te bepalen. Hiermee willen we enerzijds de doorstroom naar de hogere graden stimuleren en anderzijds ook een marktconforme vergoeding voorzien rekening houdend met de graad en de verantwoordelijkheid van de Official.

Clubs kunnen dit schema ook gebruiken als leidraad voor hun eigen events, maar het is geen verplichting. 
Graad
1 wedstrijd
1/2 dag
Dag
Clubscheidsrechter
€ 15
€ 30
€ 45
Gewestelijk scheidsrechter
€ 20
€ 40
€ 60
Nationaal scheidsrechter
€ 25
€ 50
€ 80
Interclubleider
€ 30
€ 50
Wedstrijdleider
€ 45
€ 75
Nationaal wedstrijdleider
€ 60
€ 100
+ kilometervergoeding volgens geldende norm
Op welk terrein en met welke bal speelt de U11? Moeten er enkelspelpaaltjes staan?
  • Enkelspel U11 reeks 2, 3 en 4 wordt gespeeld op een 21 meter veld, met groene ballen en zonder enkelpaaltjes  (van toepassing voor zowel de Tennis Tour Junior als de Tennis interclub Junior).
  • Dubbelspel U11 reeks 2, 3 en 4 wordt gespeeld op een 21 meter veld (breedte = een enkelveld!), met groene ballen en zonder enkelpaaltjes (van toepassing voor zowel de Tennis Tour Junior als de Tennis interclub Junior).
  • Enkelspel U11 reeks 1 wordt gespeeld op een maxiveld, met gele ballen en met enkelspelpaaltjes (van toepassing voor zowel Tennis Tour Junior, Tennis interclub Junior als Belgian Junior Circuit).
  • Dubbelspel U11 reeks 1 wordt gespeeld op een maxiveld (een dubbelveld!), met gele ballen en zonder enkelspelpaaltjes (van toepassing voor zowel Tennis Tour Junior, Tennis interclub Junior als Belgian Junior Circuit).
Wanneer speel je in de poulereeksen Tennis Tour Junior een derde set en wanneer een match tie-break?
  • Tijdens de poulewedstrijden wordt er een match tie-break gespeeld in plaats van een volwaardige derde set.
  • Tijdens de eindtabel wordt een derde set gespeeld.
Speler X slaat een bal tegen het scorebord dat bevestigd is aan het net. Die bal valt uiteindelijk binnen. Voor wie is het punt?
Het is niet reglementair dat het scorebord bevestigd is aan het net. Als dit toch het geval is, wordt het gezien als een vaste hindernis. Speler X verliest dus het punt.
Vanaf wanneer zijn scheidsrechters verplicht in Belgian Circuit?
De Belgian Circuit reeksen H1 en D1 zijn verplicht te arbitreren vanaf halve finales voor de 1 ster tornooien én vanaf de kwart finales voor de 2 of meer sterren tornooien.

De Belgian Circuit reeksen H35/1 en H45/1 zijn verplicht te arbitreren vanaf de halve finales. Bij H55/1 is het enkel verplicht om de finale te laten arbitreren.

De club dient tijdig de nodige schikkingen te treffen om over het aantal noodzakelijke scheidsrechters te beschikken.
Vanaf wanneer moet de club ballen voorzien op de Belgian Circuit tornooien?
De club levert de ballen voor finale H55-1, vanaf halve finales voor de 1 ster tornooien (D1 en H1), voor H35-1 en H voor 45-1 en vanaf de kwart finales voor tornooien met 2 sterren of meer (D1 en H1).
Mag je als wedstrijdleider een speler uit het Belgian Circuit verplichten om indoor te spelen?
De wedstrijdleider mag in zijn tornooireglement voorzien dat de wedstrijden, indien nodig, op indoorterreinen zullen worden gespeeld.

Als het niet in tornooireglement staat, dan is het in principe niet toegelaten en zou speler dit kunnen weigeren.
Ben je verplicht om als club ballen te voorzien voor de finales in de Tennis Tour?
Het is niet verplicht om ballen te voorzien voor de finales. Het is wel aangeraden en wordt in de praktijk meestal gedaan.
Een speler wordt gediskwalificeerd wegen onsportief gedrag in zijn kwartfinale heren 4. Mag hij in hetzelfde tornooi deelnemen aan zijn kwartfinale in heren 5?
Een uitgesloten speler mag niet verder deelnemen aan het tornooi.

Meer info?

Neem contact op via officials@tennisenpadelvlaanderen.be of 02 548 03 00